Úvod » Tropické ovocie » Kumkvát japonský
Rastie vo vlhkých lesoch južnej Číny a Hongkongu. Plody sa konzumujú surové, zavárajú sa s cukrom ako kompót alebo s koreninami na sladkokyslo, spracúvajú sa na marmelády, želé a čatní. V Austrálii sa z kumkvátu vyrába likér. V oblastiach s výskytom mrazov sa kumkváty pestujú v zimnej záhrade alebo v chladnom či temperovanom skleníku. V teplejších oblastiach sa sadia na zmiešaný alebo krovinový záhon, k slnečnej stene alebo ako solitéry. Pestujú sa v stredne výživnej, vlhkej, ale dobre priepustnej pôde na plnom slnku. Pod sklom môže byť potrebný obmedzovací rez.
Veľký ker alebo malý strom, obyčajne bohato rozkonárený, s ostňami v listových pazuchách. Tvorí kopijovité, lesklé, stredne až svetlozelené, do 10 cm dlhé listy s výraznou žilovou kresbou. Pazušné zväzočky voňavých kvetov s priemerom do 10 cm sa vytvárajú od jari do leta a potom sa vyvíjajú guľovité až vajcovité, jedlé, zlatožlté, 3 – 4 cm dlhé plody.
Výška 3 – 4 m, šírka 1,5 – 2,5 m.